Čas tajomstiev (Souvenirs d'enfance) - Pagnol, Marcel: 1895-1974; Lerchová, Hana; Kotouček, Juraj: 1928- (Bratislava Pravda, 1979)
Na vrchole umeleckej slávy, najmä v oblasti dramatickej a filmovej tvorby, skúsil vyše šesťdesiatročný Marcel Pagnol svoje pero ako autor spomienkovej prózy: vytvoril očarujúce dielo, v ktorom hlboko začrel do zážitkov a spomienok na svoje detstvo prežité začiatkom 20. storočia na juhu Francúzska. Malou exkurziou do rodinnej kroniky nás najskôr zoznámi s históriou svojej rodiny: ako sa otec stal učiteľom, ako sa oženil s krehkou Augustínou, a narodil sa on - Marcel - rozprávač a hrdina všetkých príbehov. Svoj život sleduje spisovateľ v úzkej spätosti so životom rodiny a príbuzných, čím vytvára pestrú galériu rázovitých postáv, prirodzene, vždy cez prizmu Marcelových zážitkov, teda z detského, zaujímavejšieho a aj humornejšieho aspektu.
Keywords: romány autorské; autobiografické romány; spomienky z dectva; rodinné prostredie; dobrodružné romány; próza; americká literatúra - texty; Pagnol, Marcel (bol francúzsky divadelný režisér, filmový režisér, spisovateľ, dramatik, románopisec, rozprávač audio kníh a scenárista, člen Francúzskej akadémie. Poznám je predovšetkým pre svoju tetralógiach Spomienky z detstva. * 28.02.1895 Aubagne, Francúzsko - 18.04.1974 Paríž, Francúzsko); Kotouček, Juraj (česko-slovenský akademický maliar, karikaturista kresleného humoru sa radí k najvýznamnejším a najproduktívnejším slovenským karikaturistom a tvorcom klasickej novinovej karikatúry. * 27.03.1928 Brno, Česko -)