Mladý muž a biela veĺryba: Malý chemický epos : (Mladý muž a bílá velryba) - Páral, Vladimír: 1932- (Štafeta, 1977)
Román je prvým zväzkom nového cyklu, ale predstavuje ucelené, dramaticky vypointované dielo. V dvadsiatich deviatich horúcich letných júlových dňoch sa odohrá dráma štyroch ľudí. Dvoch pôvabných chemičiek z Prahy, rezignovaného Viktora Panca, ktorý tvrdo obhajuje svoj vnútorný pokoj, lebo verí, že sa jeho život už skončil a mladého vášnivého Breťu, ktorého naopak trápi pocit, že žije málo... a preto sa vydáva zo svojej každodennosti na veľký lov bielej veľryby. Sugestívne napísaná próza, v ktorej sa autor neľútostne vysmieva súčasným formám malomeštiactva, snobizmu, karierizmu, je to koncentrovaný výsmech morálnym neduhom súčasnej spoločnosti.