Profesionální žena: (Román pro každého) - Páral, Vladimír: 1932- (Severočeské nakladatelství, 1988)
Fabulačnou bohatá románová groteska, poňatá ako sága, ktorej dej sa odohráva v továrenských prevádzkach, riaditeľských kanceláriách a svobodárnych miest v severných Čechách. Hrdinkou románu, ktorý popri mnohých situácií mienených v úvodzovkách prináša v podtexte aj mnoho kritických postrehov, je akási česká Angelika známeho románového a filmového seriálu, servírka z horského hotela, ktorú sa jej chamtiví opatrovníci pokúšajú predávať hosťom, ktorá je následne unesená, dostáva sa do vplyvu tajomného muža, potom otroci v modernej domácnosti mladého inžiniera a postupne vyrastá do tzv veľkej románovej hrdinky, ktorá objavuje svoje profesionálne ženstvo v pomoci ľuďom.