Pán šéf : (Il padrone) - Parise, Goffredo: 1929-1986 (Světový sociální román, 1980)
Román, vyznamenaný najvyššiu taliansku literárnu cenou Premio Viareggio, predstavuje groteskné sci-fi zo súčasnej konzumnej spoločnosti. Rozvíja príbeh nádejného mladíka, ktorý sa dostáva do mamutieho podniku, v ktorom pod dokonalú organizácií a medzi robotmi podstupuje kompromisy s vlastným svedomím a nakoniec stráca osobnosť.