Milenci a vrazi - Páral, Vladimír: 1932- (Česká próza, 1990)
Román zachytáva životné osudy zamestnancov jedného veľkého priemyselného závodu Kotex v Ústí. Na najrôznejších osudoch ľudí vysoko spoločensky postavených, aj ľudí drobných, ľudí z montércimru, z mužskej aj ženskej slobodárne, ľudí zosobňujúcich rôzne svetové názory, predvádza tu autor svoj ??názor na dejiny ľudskej spoločnosti, na vzťah jedinca k spoločnosti, na vzťah ideológie k životnej praxi a naopak.