Nepokojná mladosť 1: Román o živote : (Povesť o smäde) - Paustovskij, Konstantin Georgijevič: 1892-1968 (Sovietska tvorba, 1959)
Prvé tri diely z šesťdielnej lyrické autobiografie, v ktorej autor formou románu, pamäťou a básne v próze zachytáva svoj život od jinošských rokov do začiatku rokov tridsiatych. Dielo z rokov 1949-1963.