Nepokojná mladosť 1: Román o živote (Povesť o smäde) - Paustovskij, Konstantin Georgijevič: 1892-1968; Dvořáková-Žiaranová, Ružena: 1930-; Gergeľová-Lebišová, Viera: 1930-2004; Krišková, Elena: 1927-; Havránková, Viera (Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry Bratislava, 1959)
Prvé tri diely z šesťdielnej lyrické autobiografie, v ktorej autor formou románu, pamäťou a básne v próze zachytáva svoj život od jinošských rokov do začiatku rokov tridsiatych. Dielo z rokov 1949-1963.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; Paustovskij, Konstantin Georgijevič (ruský a sovietsky spisovateľ, dramatik a publicista. * 31.05.1892 Rusko - 14.07.1968 Rusko); spoločenské romány; historické romány; autobiografické romány; próza; ruská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Krišková, Elena (slovenská prekladateľka. * 14.01.1927 Slovensko -); Gergeľová-Lebišová, Viera (bola slovenská grafička, ilustrátorka. Ilustrovala viac než 20 kníh: najme rozprávky a poézie pre dospelých. Je nositeľkou Ceny Martina Benku, Ceny Ľudovíta Fullu za ilustračnú tvorbu a Zlatého jablka BIB. * 03.11.1930 Nové Zámky, Slovensko - 23.08.2004 Bratislava, Slovensko)