Čierne more - Paustovskij, Konstantin Georgijevič: 1892-1968 (Vrcholné diela svetovej socialistickej literatúry, 1981)
Poručík Šmidta sa postaví na čelo vzbúrených námorníkov na lodi Očakov, a za cenu vlastného života sa snaží zachrániť iných...