Manhattanské križovatky : (Manhattan Transfer) - Dos Passos, John: 1896-1970 (Svetová tvorba, 1970)
Jeho experimentálne román o živote v New Yorku, nazvaný Manhattanskej križovatky (1925), bol komerčne veľmi úspešný a vniesol do Dos Passosových metód experimentálne techniky prúdu vedomia. V knihe sa pohľad spisovateľa neustále akoby presúva od jednej postavy k druhej. Román je tak akousi mozaikou vyše sto fragmentov zo života dvanástich postáv v New Yorku, pričom žiadna z postáv sa nedá považovať za hlavnú. Nakoniec čitateľovi ako hlavný hrdina pripadá samotný Manhattan. Dos Passos v tomto románe dosiahol vyspelosti ako v oblasti svojich štylistických techník, tak aj v pohľade na svet.