Karneval v Maroku - Pašek, Mirko: 1910-2002 (Mladá fronta, 1960)
Dobrodružný román Karneval v Maroku, je príbeh mladého českého robotníka a amatérskeho boxera, ktorý v čase krízy v 30. rokoch nenašiel doma uplatnenie a preto ako mnoho iných odišiel do cudziny. Dostáva sa do Nemecka a Francúzska a neskôr odchádza do Maroka. Ocitol sa v cudzej africkej krajine bez haliere, bez dokladu, bez priateľov, bez možnosti vrátiť sa do vlasti alebo sa obrátiť na pomoc k úradom. V boji za vlastnú existenciu sa presviedča o surovosti a neľudskosti kolonizátorov aj o biede a zotročovanie domorodcov. Pretože sa nedokáže zaradiť, končí jeho príbeh tragicky.