Chlapec z Georgie : (Georgia Boy) - Caldwell, Erskine: 1903-1987 (Dobré slovo, 1975)
Príbeh z amerického juhu počas končiaceho otrokárstva. Autorove romány vzbudzujú smútok a skľúčenosť. Tým výraznejšiu výnimku tvorí Chlapec z Georgie, úsmevné, humorné dielko, plné zhovievavosti a pochopenia pre ľudské slabosti. Je to príbeh chudobnej belošskej rodiny. Pri domácej práci aj v hospodárstve im pomáha černoštek Handsone, spoly člen rodiny, spoly ešte otrok. Matka, aby vyžila rodinu, zarába si praním bielizne pre susedov, kým otec, ľahtikárska, nepraktická hlava rodiny, netrhá sa o robotu, a keď sa zavše nadchne myšlienkou vykonať pre rodinu veľkú vec, skončí to, ako vždy žalostne. Caldwell však nedramatizuje, nezveličuje chudobu, ani ľudské chyby hlavy rodiny, naopak, poskytujú mu dostatočné pole pre humorné scénky, čo dosahuje tým, že nadsádzkou, nasadením krivého zrkadla na vážny problém prinúti čitateľa zasmiať sa i nad vlastnými slabosťami.