Zvuk zemské tíže: Román (The Sound of Gravity) - Simpson, Joe: 1960-; Sládek, Jan; Mičkal, Jiří; Jelínek, Libor; Kleinová, Martina (Brno Jota, 2012)
Hlavný hrdina trávi počas horského výstupu so svojou ženou noc na skalnej rímse. Vyrušený pohybom zachytáva v poslednom okamihu padajúcu manželku, ktorá v spánku vykĺzla zo spacieho vaku a teraz v jeho kŕčovitom zovretí visí nad priepasťou. Krehké puto sa trhá a namiesto nádeje zostáva len posledné "zbohom". Patrick je zdrvený, ale súčasne je postavený pred krutú realitu a zožierajúce otázky.
Zaslúži si prežiť? Má právo na svoju cestu k záchrane? Odpoveďou je jeho ďalší život a práca dobrovoľného záchranára, pri ktorej sa s ním stretávame v druhej časti knihy, po dlhých dvadsiatich piatich rokoch plných trýznivých výčitiek. Prichádza ale nová výzva, ďalšie búrky a stretnutie s dievčaťom, ktoré sa môže stať vykúpením, majákom na ceste vpred a snáď aj niečím viac. Obstojí v súboji s živlami, prízraky minulosti a pocitom viny?
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; horolezectvo; horolezecké príbehy; autobiografické príbehy; sfilnované príbehy; próza; anglická literatúra - texty