Caddie : (Caddie Woodlawn) - Brink, Carol Ryrie: 1895-1981 (Mladé letá, 1990)
Dej sa odohráva v časoch prvých amerických farmárov priekopníkov, prenikajúcich na územia nedotknuté civilizáciou. Caddie je živé, neposedné dievča, namiesto toho, aby sa učilo, ako by sa patrilo na dobre vychovanú mladú dámu, vystrája so svojimi početnými súrodencami. Nerada vyšíva, o to radšej však vymýšľa s bratmi huncútstva. Spriatelí sa s Indiánom Johnom, a vo vážnej chvíli sa ukáže, že nie je len vetroplachom v sukni, ale predovšetkým statočným a obetavým dievčatkom.