Caddie (Caddie Woodlawn) - Brink, Carol Ryrie: 1895-1981; Laurinc, Ondrej; Oravec, Marián: 1958-; Závodná, Irena; Laurinc, Ondrej (Bratislava Mladé letá, 1990)
Dej sa odohráva v časoch prvých amerických farmárov priekopníkov, prenikajúcich na územia nedotknuté civilizáciou. Caddie je živé, neposedné dievča, namiesto toho, aby sa učilo, ako by sa patrilo na dobre vychovanú mladú dámu, vystrája so svojimi početnými súrodencami. Nerada vyšíva, o to radšej však vymýšľa s bratmi huncútstva. Spriatelí sa s Indiánom Johnom, a vo vážnej chvíli sa ukáže, že nie je len vetroplachom v sukni, ale predovšetkým statočným a obetavým dievčatkom.
Výslovnosť mien. Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: Brink, Carol Ryrie (bola americká spisovateľka viac ako tridsiatich kníh pre mladistvých a dospelých. * 28.12.1895 Moskva, Idaho, USA - 15.09.1981 La Jolla, Kalifornia, USA); príbehy autorské; historické príbehy; 19. stor; dobrodružné príbehy; indiánke prostredie; dievčenské príbehy; próza; americká literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov; Oravec, Marián (slovenský akademický maliar. Študoval u profesora Albína Brunovského. Venuje sa maľbe, kresbe, knižnej ilustrácii a grafike. * 22.11.1958 Bratislava, Slovensko -)