Cesta plná udalostí - Danielson, Bengt Emmerik: 1921-1997; Kaňa, Jaroslav: 1925-2004; Urbásek, Miloš: 1932-1988 (Mladé letá Bratislava, 1966)
Dobrodružný príbeh švédskeho chlapca plný dobrodružných zážitkov.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; chlapčenské romány; próza; švédska literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Danielson, Bengt Emmerik (bol švédskym antropológom a členom posádky na expedícii raftu Kon-Tiki z Južnej Ameriky do Francúzskej Polynézie v roku 1947. * 06.07.1921 Krokek, Švédsko - 04.07.1997 Štokholm, Švédsko); Kaňa, Jaroslav (slovensko-český redaktor, prekladateľ z dánčiny, nórčiny, švédčiny, islandčiny, nemčiny, slovenčiny. Žil v Prahe. * 29.03.1925 Skalica, Slovensko - 18.04.2004 Praha, Česko); Urbásek, Miloš (slovenský maliar, grafik, jeho seriálne grafiky, ktoré v slovenskom umení zostávajú bez paralel. V maľbe prechádza ku colour - field - paintings. V grafike i maľbe sa zaoberal estetickým pôsobením primárnych štruktúr. Venoval sa technikám koláží, muchláží a dekoláží. * 28.07.1932 v Ostrave-Zábřehu, Česko - 14.07.1988 v Drábsku, okres Brezno, Slovensko)