Gaspardove dobrodružstvá : (Le pays ou lon narrive jamais) - Dhótel, André: 1900-1991 (Členská knižnica Pravda, 1971)
Gaspard je syn kočujúcich trhovcov. Vychováva ho jeho teta, ktorá ho chce silou-mocou uchrániť pred potulným životom jeho rodičov. Lenže nevypočitateľný a zlomyseľný osud zasahuje do chlapcovho života a uvádza ho do tých najpodivuhodnejších situácií. Chlapec by azda ani nebol vytiahol nohy zo zastrčenej ardennskej dediny, keby nebol stretol plavovlasé dieťa, čo si hľadá minulosť a matku a napokon krajinu svojich snov. V úsilí pomôcť malému utečencovi sa Gaspard dostane do neuveriteľného kolotoča situácií, príbehov a náhod, ktoré ho privedú na chrbát cválajúceho grošovaného koňa, na palubu luxusnej jachty, plaviacej sa na Bermudy, do miest, lesov a k riekam, ktoré by nikdy nebol videl, k ľuďom a kamarátom, ktorých by nikdy nebol spoznal. Hrdinovia knihy, idúci za svojím snom, zostúpia napokon z oblakov na zem, každodenná skutočnosť sa stane náplňou ich života a ich úsilie je korunované tým, že prelomia predsudky prostredia, ktoré im bolo cudzie a nikdy sa s ním nevedeli zmieriť.