Vzorce a metafory - Jakovlev, Boris Grigorievič; Gažová, Oľga (Bratislava Smena, 1979)
Autor preniká do zložitej dialektiky vzájomného ovplyvňovania vedeckej a umeleckej kultúry od svojho vzniku až po súčasné obdobie vedecko-technickej revolúcie. Skúma súčasné vedecké poznanie a umelecké myslenie a pomáha mladým pochopiť súvislosti, špecifiku vzťahov medzi vedou a umením, medzi vzorcami a metaforami, medzi abstraktno-logickým myslením a umelecko-obrazným videním sveta.
Keywords: spoločenské vedy; veda; umenie; myslenie umelecké; medziľudské vzťahy; logické myslenie; rozvoj vedecký