Aféra Niny B. - Simmel, Johannes Mario, 1924-2009 (Naše vojsko, 1992)
Väčšina dnešných ľudí má nepríjemnú minulosť. Jedni boli nacisti, druhí komunisti. Jedni emigrovali a druhí, čo by mali odísť, neodišli. Bolo by krásne povedať, to sme neboli my, páni, ale niekto iní.. Vezmite si hocikoho, dôležitých či prostých ľudí...všetci majú svoju minulosť, významnú či nepatrnú, majú strach, zlé svedomie. Všetci potrebujú dvojníka. Bože, to by bol vynález storočia. Druhé ja, ktoré na seba zoberie všetko, čo nastváral: podlosti, chyby, omyly. Takého si vytvorí aj ústredná postava knihy - okrem Niny Brumerovej. Je to Róbert Holden. Zabijl svoju manželku, pretože ju pristihol s milencom. Bol odsúdený na 9 rokov, no za vzorné chovanie bol prepustený skôr. Hľadá si zamestnanie. Nájde ho u J. M. Brumera. Jeho manželka mu pripomína bývalu ženu Margaret.