Šance (Chances) - Collins, Jackie, 1937-2015; Svoboda, Aleš; Svobodová, Jana; Janáček, Zbyněk (Ostrava Osna, 1992)
Známy bestseller Jackie Collinsove ponorí čitateľa do spletitých osudov hlavných postáv, ktorých životné príbehy sa nečakane prelínajú a rozchádzajú nielen v minulosti, ale aj v súčasnosti. Autorka si vybrala efektnú kulisu jedného júlového večera roku 1977, kedy sa celý New York náhle ponoril do tmy. Výpadok elektrického prúdu zastihol jednotlivých hrdinov v absolútne nečakaných situáciách: starý šéf gangu Gino sa po siedmich rokoch vracia domov lietadlom, ktoré sa práve chystá pristáť. Jeho energická dcéra Lucky uviazne vo výťahu mrakodrapu s neznámym černochom. Jej brat Dario je uväznený vo vlastnom byte spolu s ozbrojeným maniakom. Noblesná Carrie, čierna dáma v najlepších rokoch, je zaskočená v Bronxe, kam sa musela vydať za nebezpečným poslaním...
Azda nikdo nebude ľutovať, že sa hneď nedozvie, ako to dopadlo, pretože návraty do minulosti postáv sú nemenej napínavé a vzrušujúce. Okrem iného čitateľ zistí, že Carrie prišla na svet po smrteľnej nehode svojej madučkej matky a že šéf gangu Gino sa vlastne chce pomstit svetu za to, ako s ním kedysi kruto zaobchádzal jeho otec.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; kriminálne romány; dobrodružné romány; mafia; Collins, Jackie (bola anglicko-americká spisovateľka románov. * 04.10.1937 Londýn, Anglicko - 19.09.2015 Beverly Hills, Kalifornia, USA); próza; americká literatúra - texty