Boj o Zuzanu (Sharing Susan) - Bunting, Eve, 1928-; Šufliarska, Alexandra; Hrabovský, Tibor; Veselá, Helena (Bratislava Obzor, 1993)
Zuzana a jej priateľka Clemmie to nazvali veľkým trápením. Pokojný, priam idylický svet dvanásťročných dievčat naruší neurčitý pocit blížiacej sa katastrofy. Čo môže byť pre dve dievčatá predzvesťou toho najhoršieho na svete ? Pre dve školáčky, ktoré doteraz prežívali svoje radosti i detské bolisti v bezpečí a istote rodinného kruhu. Do Zuzaninej duše sa vkrádajú prvé pochybnosti a obavy. To o čom nikdy neuvažovala, sa jedného dňa stáva skutočnosťou. Realita udrie so všetkou svojou krutosťou. ostáva už len na malej Zuzke, ako sa s nečakanými udalosťami vyrovná, ako toto objavné tajomstvo ovplyvní jej ďalší život. Už nikdy to však nebude rodina, ktorú poznala a milovala. Autorka patrí k popredným americkým spisovateľkám. Pre pútavosť deja, zdanlivú jednoduchosť rozprávania, ale aj zmysel pre humorné stránky života, sa stala jednou z najobľúbenejších a najuznávanejších spisovateliek pre deti a mládež.
Pre čitateľov od 12 rokov.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; dobrodružné romány; dievčenské romány; Bunting, Eve, celým menom Anne Evelyn Bunting (írska spisovateľka pre deti a mládež. Jej práca zahŕňa širokú škálu tém a zahŕňa beletriu a non-fiction knihy. Napísala viac ako 250 kníh. Nar. 19.12.1928 Maghera, Severné Írsko - ); próza; írska literatúra - texty; pre čitateľov od 12 rokov