Petrov mlyn - Kraus, Dušan, 1937-2001 (Mladé letá, 1988)
Petrov mlyn je kniha veľmi aktuálna a súčasná. Hrdina novely Peter nás upozorňuje na to, že sa veľa zmenilo v živote našich rómskych spoluobyvateľov, ale zmeny napriek vytvoreným podmienkam neprebehli tak, aby sme boli so všetkým spokojní. Peter sa síce vyučí, v práci sa cíti ako doma, ale to neznačí, že v nej ostane natrvalo, že prekoná tlak rodiny, tradície a nerozhodne sa pre inú, spoločensky menej vítanú cestu...