Šaman : (Shaman) - Gordon, Noah, 1926- (Motýľ, 1993)
Šaman je obdivuhodne vyrozprávaný príbeh o vidieckom lekárovi a mladej žene, ktorej zachránil život, o otcovskej láske k hluchému synovi, ktorý sa jedného dňa stane nástupcom hrdej lekárskej tradície. Román opisuje život dvoch generácií na hranici rodiacej sa civilizácie, ako jeutrpenie na bojiskách občianskej vojny. Je to strhujúci obraz mladej Ameriky, mužov a žien, ktorí sa v nej usadili.