Slovácko sa súdí - Galuška, Zdeněk, 1913-1999 (Mladá fronta, 1974)
Humorné rozprávanie, podávané slováckým nárečím, zobrazuje rázovité vidiecke strýka, rozprávajúci tetky, furiantské Soha a dievčice, ako sa pred súdnou stolicou spovedajú zo svojich činov, zavinených prekypujúcim slováckým temperamentom.