Slovácko sa súdí - Galuška, Zdeněk, 1913-1999; Galuška, Zdeněk, 1913-1999; Kantor, Vojtěch (Praha Mladá fronta, 1974)
Humorné rozprávanie, podávané slováckým nárečím, zobrazuje rázovité vidiecke strýka, rozprávajúci tetky, furiantské Soha a dievčice, ako sa pred súdnou stolicou spovedajú zo svojich činov, zavinených prekypujúcim slováckým temperamentom.
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; humoristické poviedky; ľudové poviedky; dedinské prostredie; Galuška, Zdeněk (moravský spisovateľ, maliar a ilustrátor, ľudový rozprávač a písmák, 11.7.1913 Uhorský Ostroh - 13.2.1999 Nivnice); próza; česká literatúra - texty