Tušenie tieňa: Hľadanie stratených civilizácií - Souček, Ludvík, 1926-1978 (Zenit, 1981)
V populárno vedeckej knížke zhromaždil autor množstvo doteraz neobjasnených pozostatkov dávnych civilizácií a upozornil na mnohé +biele miesta+ v poznaní dávnej minulosti ľudstva. Na rozdiel od podobných publikácií (Däniken, Pauwels, Bergier) pristupuje k týmto zaujímavým faktom kriticky a jeho hypotézy vychádzajú zo súčasného stavu vedeckého poznania. Uvažuje tiež o existencii inteligentných bytostí vo vesmíru i o možnosti ovplyvnenia našej Zeme a jej obyvateľov mimozemskými civilizáciami.