Tušenie tieňa: Hľadanie stratených civilizácií - Souček, Ludvík, 1926-1978; Izakovičová, Margita; Izakovič, Ivan, 1934- (Bratislava Tatran, 1981)
V populárno vedeckej knížke zhromaždil autor množstvo doteraz neobjasnených pozostatkov dávnych civilizácií a upozornil na mnohé +biele miesta+ v poznaní dávnej minulosti ľudstva. Na rozdiel od podobných publikácií (Däniken, Pauwels, Bergier) pristupuje k týmto zaujímavým faktom kriticky a jeho hypotézy vychádzajú zo súčasného stavu vedeckého poznania. Uvažuje tiež o existencii inteligentných bytostí vo vesmíru i o možnosti ovplyvnenia našej Zeme a jej obyvateľov mimozemskými civilizáciami.
Keywords: príbehy autorské; spoločenské príbehy; vedecko-fantastické príbehy; civilizácie zaniknuté; ezoterizmus; faktografická literatúra; možnosti existencie; civilizácie vesmírne; Souček, Ludvík (popredný český spisovateľ science fiction najmä pre mládež a literatúry faktu, v ktorej popularizoval tzv. záhadologické teórie. Rovnako preložil Spomienky na budúcnosť od populárneho Ericha von Dänikena, 17.5.1926 Praha - 26.12.1978 Praha); próza; česká literatúra - texty