Darebáčik : (Rascal) - North, Sterling (Mladé letá, 1987)
Takmer každý chlapec alebo dievča túži po zvieratku, aj keby to bola len biela myš alebo morča. Pravda, ani jeden sa nemôže pochváliť, že by niekedy mal malého medvedíka čistotného - medvieďa, a predsa to nie je medvedík, iba jemu podobný, s peknou čiernou maskou na tvári a huňatým pruhovaným chvostom, ktorý si každú potravu najprv dôkladne namáča do vody, akoby bol preúzkostlivo čistotný. A jednako malý Sterling mal takéto šťastie! Jeden rok prežil s medvedíkom čistotným, ktorého našiel so svojím bernardínom v bútľavom pni. Malý Sterling bol sám, preto k medvedíkovi priľnul celým svojim bytím a celým svojim osamelým srdcom. A ten sa mu plnou mierou odplácal - nahrádzal mu teplo rodinného krbu, bol mu priateľom i spoločníkom. A každý deň spestroval nespočetnými huncútstvami, ale aj drobnými starosťami, ktoré vyplývali z medvedíkovho spôsobu života. Preto mu dal meno šibal a bol to naozaj milý darebáčik.