Drevený trón: Bulharské rozprávky - Vlčev, Georgi (Z rozprávky do rozprávky, 1983)
Rovnomenná rozprávka, ktorá nesie názov knihy, je o chudobnom stolárovi, ktorý mal jediného syna. Dosýta najedení neboli, o tom ani reči, ale ani si neľahli nikdy hladní, vždy mali dať čo do úst, ale jedného dňa prišli do dediny cárski úradníci a všetko vyrabovali... A preto stolár poslal svojho syna do sveta, dlho blúdil, až prišiel do služby k jednému starčekovi...