Denník Zlaty Filipovičovej : (Le journal de Zlata) - Filipovič, Zlata, 1980- (Mladé letá, 1994)
Dievčenský denník trinásťročnej Zlaty zo Sarajeva je pôvabné dielko s mimoriadne závažným obsahom. Začína sa na jeseň 1991, pol roka pred vypuknutím bojov v Sarajeve, a končí sa v októbri roku 1993. Zlata sa predstavuje ako moderné dievča, ktoré rado číta, hrá na klavíri, v lete chodí s rodičmi k moru a v zime lyžovať, počúva MTV a sleduje poradie v hitparádach. Na jar roku 1992 sa všetko končí, jej život sa ohraničuje na byt a tmavú pivnicu. Navyše v dome väčšinou nie je elektrina, plyn, ani voda. A práve v tých najkrutejších podmienkach Zlata postupne nachádza drobné životné radosti. Predovšetkým z pocitu ľudskej blízkosti.