Kamaráti pašinkovia - Kalaš, Ivan (Poslušné písmenká, 1983)
Príbehy o malých pomocníkoch-pašinkoch, ktorí sa starajú o stromy, kvety, trávičku, les a s láskou chránia všetko v ňom. Každý strom a kvet má svojich pašinkov. Na jar les prebúdzajú, v lete zbierajú semienka a plody, utierajú rosu a večer zatvárajú kvietky, pomáhajú, kde sa dá. Lebo všetko, čo rastie v lese, musí mať niekto rád.