O orlovi na Bielej skale - Habovštiak, Anton, 1924-2004 (Osveta, 1980)
Knižka obsahuje rôzne povesti zo Slovenska. Jedna z nich je o Orlovi na Bielej skale. V oravskej stolici sa vedelo, že na bielej skale bol kláštor a neskôr aj zámok, kde páni nahromadili neslýchané poklady. Ale to bohatstvo celkom nezužitkovali, lebo akási slúžka zámok prekliala a potom sa prepadol. Pravda aj so všetkým bohatstvom. Na tie vzácnosti pod zemou sa Podbieľania častejšie zastrájali. Raz sa Jožo Chajdiak dozvedel, ako dôjsť k pokladom na bielej skale. V akomsi Zemskom kľúči vyčítal, že tieto poklady stráži orol a že keď priletí, neslobodno sa ho zľaknúť a ani slovo prehovoriť. Ako to všetko skončí sa dozviete v knižke...