Putovanie Childa Harolda : (Byron Poetical Works) - Byron, Georges Gordon Noel, lord, 1788-1824 (Čítanie študujúcej mládeže, 1988)
Childe Harold opúšťa svoje rodné Anglicko a vydáva sa na púť po európskych krajinách. Kade chodí, tam buď objavuje stopy nedávnych bojov (Španielsko), alebo je svedkom príprav na boje (Talavera, Albuera). Kriticky sa stavia k prostrediu, ktoré nachádza hneď v prvej krajine, ktorou je Portugalsko - úplne dopodrobna tam opisuje špinu v akej tam ľudia žijú- je tým úplne až znechutený. Španielsko je už však o niečom inom - obdivuje počin dievčiny, Augustíny, ktorá zaprela slabosť svojho pohlavia a preslávila sa mnohými hrdinstvami pri obrane Zaragózy. V poslednej tretine prvého spevu vzdáva hold Parnasu, obydliu múz. Nenachádza potešenie v býčích zápasoch. Dejiskom druhého spevu je Grécko. Nachádza kus nefalšovaného Orientu. Zamýšľa sa nad relatívnou hodnotou náboženstva- akéhokoľvek. V Aténach obdivuje stopy po barbarskom obdive antického staviteľstva. Cestuje prevažne na lodi a tak objavuje krásy mora.