Pipi Dlhá Pančucha : (Pippi Langstrump) - Lindgren, Astrid, 1907-2002 (Mladé letá, 1985)
V knižke nájdete uveriteľné aj neuveriteľné dobrodružstvá Pipi Dlhej pančuchy a jej kamarátov vo vile Vilôčke, kde býva s koňom Alfrédom, opičiakom Nilssonom a plným kufrom peňazí...V knihe je aj pokračovanie príbehov Pippi Dlhej pančuchy a jej kamarátov Tomiho a Anniky. Tentokrát sa Pippi vyberie do mestečka na nákupy, spôsobí rozruch na školskom výlete a popasuje sa na jarmoku s najväčším silákom. Vo vile Vilôčke sa zrazu zjaví aj jej otec, Efraim Dlhá pančucha, černošský kráľ. Pippi sa musí rozhodnúť. Odpláva s otcom a stane sa černošskou princeznou, alebo ostane verná svojim kamarátom?