Pustatina (Collected) - Eliot, Thomas Stearns, 1888-1965; Bothová, Zuzana; Buzássy, Ján, 1935-; Hložník, Ferdinand, 1921-2006; Vilikovský, Ján, 1937- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1966)
V pustatine sa na základe legendy o hľadaní svätého grálu usiluje ukázať bezperspektívnosť súčasnej spoločnosti a kultúry, ktorá stratila kontakt s tradíciou a minulosťou. V celej pustatine sa radia obrazy premárnených síl nad touto kavalkádou márnosti stojí Tiresias, jednotiaca postava, ktorá je mementom večnosti ľudských pádov a neúspechov. Básnik neverí, že človek môže vlastnými silami dosiahnuť vykúpenie.
Keywords: básne autorské; avantgardné básne; epicke básne; poézia; anglická literatúra - texty; Eliot, Thomas Stearns (americký básnik, esejista a dramatik, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru. Dlhé roky žil v Spojenom kráľovstve, 26.09.1888 St. Louis, Missouri, USA - 04.02.1965 Londýn, Spojené kráľovstvo); Hložník, Ferdinand, bol bratom Vincenta Hložníka (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, 18.11.1921 Svederník, okr. Žilina - 27.02.2006 Bratislava); Buzássy, Ján (slovenský básnik a prekladateľ, 10.4.1935 Kočovce -); Vilikovský, Ján (slovenský spisovateľ, prekladateľ anglickej literatúry, exveľvyslanec SR vo Veľkej Británii a a Severného Írska. Nar. 13.07.1937 Liptovský Mikuláš - Palúdzka, Slovensko -)