Šťastný Ferdo : (Šťastný Ferda) - Nohejl, Bohumil, 1928- (Mladé letá, 1986)
Tento príbeh je z čias, keď ešte každá chlapčenská topánka mala v sebe žraloka. Stačilo trochu silnejšie kopnúť do mačiny alebo do kameňa a žralok vyceril zubiská. Najviac topánkových žralokov sa zrodilo pri futbale.To niekedy bývala na ihrisku úplná žraločia farma. Teraz už topánkového žraloka nevyrobíte,aj keby ste nakopli všetky kamene a mačiny v strednej Európe. Pretože podrážky sa už nepodbíjajú, ale prišívajú, prilepujú alebo dokonca privárajú. Dnes sa chlapčenské topánky ničia celkom inak. Keby ste nevedeli, ako také drevené klinčeky vyzerali, náš maliar vám ich dole pár nakreslil.