Skamenená dievka: Slovenské povesti - Habovštiak, Anton, 1924-2004 (Otvor sa, rozprávka, 1977)
V zbierke sú spracované motívy tak zo stredoslovenskej, ako aj z východoslovenskej a západoslovenskej oblasti. Tento postup umožnil dosiahnuť výraznejšiu tematickú variabilitu. Istú pestrosť sme sa podarilo dosiahnuť aj samotným usporiadaním jednotlivých povestí v zbierke, a to kombináciu zemepisného i tematického zreteľa. Ľudové povesti pomáhajú poznať a pochopiť životnú filozofiu slovenského ľudu v minulosti...