Stretnutie v lese: Ruská rozprávka : (Lesnoj ochotnik) - Slobodník, Dušan, 1927-2001; Bláhová, Nadežda; Ballová, Vlasta (Mladé letá, 1974)
Počúvaj, akú ti rozpoviem rozprávku. Nie v jednej krajine, ale v našom štáte žil kedysi v zalesnenom kraji chudobný sedliak. Dlho nemali so ženou deti, ale raz sa pobrala žena do záhrady a čo vidí: na hriadke leží chlapček-palček, ani ho od zeme nevidieť. Ovinula ho do podolka a priniesla do chalupy. Aha, vraví, otec, tu máš synka. Sedliak sa zaradoval, vložil syna do kolísky a spytuje sa : Ako ho budeme volať: Žena vraví: - Samozrejme, Ivan. A muž na to: - A prečo nie Stepan: Začali sa škriepiť a chlapček-palček zrazu zakričí - zaspieva, celkom ako mladý kohútik, a pritom tak zvonivo, tak mocne, že sa ohlásili kohúty z celej dediny. Malý je synak, ale jarý, vraví sedliak, sám si meno vybral. Pomenujeme ho Peťa-Kohútik. Takto sa rozhodli a ľahli si spať...