Filozofické eseje : (Essai sur les données immédiates de la conscience) - Bergson, Henri, 1859-1941 (Knižnica Nobelových cien, 1970)
Eseje o intenzite duševných stavov, organizácii vedomia, vedomie a život, morálna záväznosť, dynamické náboženstvo a iné.