Námestie v Mähringu - Hykisch, Anton, 1932- (Slovenský spisovateľ, 1965)
Z dopravného lietadla, odvážajúceho inžiniera Hegera na služobnú cestu do Paríža, pozerá sa Anton Hykisch očami svojho hrdinu ako z mosta na plynúcu hladinu rieky skutočnosti posledných dvoch desaťročí. Plynie v nej všetko, čo sa od vojny u nás stalo. Sú to ostrovčeky nádejí, šťastia, lásky, ale aj ľady neporozumenia, slovom všetko, čo Európa vytvárala a vpisovala do svedomia a na tváre svojim občanom.