Odysseia - Homéros (Slovenský spisovateľ, 1986)
Hrdina druhého eposu, Odysseus, sa vyznamenal už pod hradbami Tróje. Jemu spev pripisuje lesť s dreveným koňom, ktorého Archajci darovali obrancom Tróje a spôsobili tak skazu hrdinského mesta.