Zbohom, moja krásna. Žena v jazere (Farewell, My Lovely. The Lady in the Lake) - Chandler, Raymond, 1888-1959; Hanáková, Gabriela; Longauer, Ľubomír, 1948-; Longauer, Ľubomír, 1948-; Oravcová, Adriana, 1952- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1985)
Dva napínavé príbehy z pera klasika detektívneho románu Raymonda Chandlera. Tento predstaviteľ tvrdej školy sa vedome odklonil od schémy tadičnej anglickej detektívky. V príbehu Zbohom moja krásna Marlowe, vyšetruje vraždu muža, ktorý si ho najal ako svedka pri odovzdávaní výkupného za ukradnutý šperk. V príbehu Žena v jazere si majiteľ kozmetickej firmy najme Marlowa, aby objasnil zmiznutie jeho trochu extravagantnej manželky. Pre obidva príbehy sú spoločným menovateľom napätie, nečakané zvraty a prekvapujúce odhalenia.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; Chandler, Raymond, celým m. Raymond Thornton Chandler (americký spisovateľ románov scenárista, ktorý mal veľký vplyv na modernú podobu detektívok. *23.07.1888 Chicago, Illinois ľ ć 26.03.1959 San Diego, Kalifornia); próza; americká literatúra - texty; Longauer, Ľubomír (slovenský maliar, grafik, vysokoškolský pedagóg, 02.06.1948 Banská Bystrica, Slovensko -)