Nostromo: Príbeh z pobrežia (Nostromo) - Conrad, Joseph, 1857-1924; Vilikovský, Pavel, 1941-; Olexa, Jozef, 1929-; Meisner, Ján, 1939-; Samcová, Jarmila, 1939- (Bratislava Pravda, 1975)
História revolúcie Južnej Ameriky.
Doslov: Joseph Conrad a jeho literárny svet (Jozef Olexa).
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; námorníci; kozmická loď "Nostromo"; próza; Conrad, Joseph, vl. menom Józef Teodor Konrad Nalęcz Korzeniowski (významný anglický spisovateľ poľského pôvodu, považovaný za jedného zo zakladateľov modernizmu, * 03.12.1857 Berdičev, Poľsko, dnes ukrajinské mesto - 03.08.1924 Canterbury, Spojené kráľovstvo); Vilikovský, Pavel (slovenský prozaik, prekladateľ a publicista, 27.06.1941 Palúdzka, teraz súčasť Liptovského Mikuláša -); anglická literatúra - texty; Južná Amerika; Južná Amerika