Zločin v exprese. Pasca na Popolušku : (Compartiment tueurs, Piége pour Cendrilon) - Japrisot, Sébastien, 1931-2003 (Pravda, 1989)
Autor v prvom detektívnom príbehu píše o vyšetrovaní vraždy mladej ženy zaškrtenej v ležadlovom kupé expresu idúceho z Marseille do Paríža. Ani séria ďalších vrážd neprivedie hneď zatrpknutého inšpektora Grazziho k motívu vraždy. Druhý príbeh rozpráva o dievčine, ktorá je dočasne postihnutá stratou pamäti. Pátrajúc po svojej totožnosti, postupne rekonštruuje udalosť, pri ktorej bola zároveň svedkyňou a obeťou.