Dáma v autě s brýlemi a puškou : (La dame dans l auto avec et un fusil) - Japrisot, Sébastien, 1931-2003 (Smaragd, 1976)
Dany Longová, prostá parížska dievčina s okuliarmi, ktorá ešte nikdy nevidela more, túha po mori ju vyvedie z Paríža v cudzom aute s puškou a potom s mŕtvolou v kufri. Dany sa nenechá zatiahnúť do okolností vraždy. Je to skutočná hrdinka- a je nevinná.