Podstata duševnej práce : (Das Wesen der menschlichen Kopfarbeit a Das Akquisit der Philosophie) - Dietzgen, Josef, 1828-1888 (Filozofické odkazy, 1974)
Dietzgenovo filozofické a politicko-teoretické dielo je veľmi rozsiahle. Predmetom jeho hlavného záujmu je teória poznania, ale zahŕňa aj dejiny filozofie, kritiku náboženského svetonázoru, historický materializmus a vedecký komunizmus, etiku, politickú ekonómiu a i.