Podstata duševnej práce (Das Wesen der menschlichen Kopfarbeit a Das Akquisit der Philosophie) - Dietzgen, Josef, 1828-1888; Thieben, Viktor (Bratislava Pravda, 1974)
Dietzgenovo filozofické a politicko-teoretické dielo je veľmi rozsiahle. Predmetom jeho hlavného záujmu je teória poznania, ale zahŕňa aj dejiny filozofie, kritiku náboženského svetonázoru, historický materializmus a vedecký komunizmus, etiku, politickú ekonómiu a i.
Keywords: filozofia marxistická; práca duševná; duševná práca; psychológia práce; podstata práce; poznanie; štúdie filozofické; Dietzgen, Josef, celým menom Peter Josef Dietzgen (bol nemecký filozof, nadväzujúci na Feuerbachov materilizmus, socialistický teoretik a publicista nemeckého robotníckeho hnutia v New Yorku a Chicagu. * 09.12.1828 Stadt Blankenberg, teraz časť Hennef v Rhein-Sieg-Kreis, Nemecko - 15.04.1888 Chicago, USA)