Umenie a národ : (Arte e cultura) - Gramsci, Antonio: 1891-1937 (Súvislosti, 1974)
Antonio Gramsci patrí k popredným marxistickým mysliteľom. Ako tajomníka talianskej komunistickej strany ho fašisti dali 8. novembra 1926 zatknúť a jeho väznenie skončilo iba tri dni pred jeho smrťou. Zomrel 27.apríla 1937. Veľkú časť svojho diela napísal vo väzení, kde mal len obmedzené možnosti štúdia a zlé podmienky pre prácu. Ani za takýchto okolností nestráca jeho teoretická činnosť hodnotné charakteristické črty: dôsledné uplatňovanie hľadísk historického materializmu, kritickosť a myšlienkovú jasnosť. Pri výbere jeho esejí dávali autori predkladanej publikácie prednosť príspevkom, ktoré majú všeobecnejší teoretický charakter a nie sú natoľko viazané na konkrétne udalosti talianskeho kultúrneho a umeleckého života, našim čitateľom často neznáme. Z talianskych originálov: Arte e cultura, zv. Letteratura e vita nazionale a Il comune medioevale come fase economico-corporativa dello stato moderno.