Umenie a národ (Arte e cultura) - Gramsci, Antonio: 1891-1937; Hruška, František: 1944-; Škamla, Ján: 1930-1997; Imro, Igor: 1943- (Tatran Bratislava, 1974)
Antonio Gramsci patrí k popredným marxistickým mysliteľom. Ako tajomníka talianskej komunistickej strany ho fašisti dali 8. novembra 1926 zatknúť a jeho väznenie skončilo iba tri dni pred jeho smrťou. Zomrel 27.apríla 1937. Veľkú časť svojho diela napísal vo väzení, kde mal len obmedzené možnosti štúdia a zlé podmienky pre prácu. Ani za takýchto okolností nestráca jeho teoretická činnosť hodnotné charakteristické črty: dôsledné uplatňovanie hľadísk historického materializmu, kritickosť a myšlienkovú jasnosť. Pri výbere jeho esejí dávali autori predkladanej publikácie prednosť príspevkom, ktoré majú všeobecnejší teoretický charakter a nie sú natoľko viazané na konkrétne udalosti talianskeho kultúrneho a umeleckého života, našim čitateľom často neznáme. Z talianskych originálov: Arte e cultura, zv. Letteratura e vita nazionale a Il comune medioevale come fase economico-corporativa dello stato moderno.
Keywords: literárna veda; teórie literárne; štúdie literárne; eseje literárne; Gramsci, Antonio (bol navýznamnejší taliansky neo-marxistický filozof 20.storočia. Pozornosť venoval hlavne problémom historického materializmu: vzťah medzi základňou a nadstavbou, proletariátom a inteligenciou, osobnosť, ideológia. * 23.01.1891 Ales, pri Cagliari, Taliansko - 27.04.1937 Rím, Taliansko); filozofia umenia; Imro, Igor (slovenský grafik, ilustrátor, fotograf. * 01.12.1943 Banská Bystrica, Slovensko -); Škamla, Ján (slovenský básnik, literárny kritik, sociológ. * 04.08.1930 vo Vígľaši, Slovensko - 13.11.1997 v Bratislave, Slovensko); fylozofické myslenie; historický materializmus; Vígľaš (Slovensko); marxizmus; materialistická dialektika; národ; umenie; talianska literatúra - texty; regionálne zbierky; Vígľaš (Slovensko); Hruška, František (slovenský literárny historik, prekladateľ. Je absolventom Filozofickej fakulty UK v Bratislave. Ako doktorand študoval v Pise. Pôsobil na univerzitách v Neapole, Ríme a Moskve, niekoľko rokov aj na slovenskom veľvyslanectve v Ríme. Celý čas však zostával pracovníkom Katedry romanistiky na FiF UK, ktorú viac rokov viedol. Ako literárny historik a prekladateľ sa venuje talianskej literatúre, dejinám a kultúre. * 14.05.1944 Slovensko -)