Detva - Zlatoň, Ferdinand: 1920-1986 (Osveta, 1973)
Pojem Detva je dnes už naširoko známy a úzko sa s ním viaže predstava rázovitej obce, v ktorej sa snúbi neporušené prírodné prostredie s jej ľudom, obdareným zmyslom pre pravdu a krásu. Prihovorí sa vám slovom i obrazom, pojnutými dejinami a v neposlednom rade s originálnym národopisom.