Detva - Zlatoň, Ferdinand: 1920-1986; Výboh, Tomáš; Nemec, Samuel; Žitniak, Štefan; Polonec, Andrej; Šida, Alfréd; Benický, Karol: 1940-2011 (Osveta Martin, 1973)
Pojem Detva je dnes už naširoko známy a úzko sa s ním viaže predstava rázovitej obce, v ktorej sa snúbi neporušené prírodné prostredie s jej ľudom, obdareným zmyslom pre pravdu a krásu. Prihovorí sa vám slovom i obrazom, pojnutými dejinami a v neposlednom rade s originálnym národopisom.
Obsah: Predhovor. Úvodom. Prírodné prostredie Detvy. Dejiny Detvy. Ľudové umenie. Detva v kultúre a kultúra v Detve. Turistika. Zoznam použitej literatúry.
Keywords: spoločenské vedy; dejiny mestské; mestá slovenské; príroda; kultúra; ľudové umenie; umenie ľudové; Detva (Slovensko); súčasnosť; monografie; Zlatoň, Ferdinand (slovenský pedagóg, zaujímal sa o históriu a archeológiu regiónu. * 14.02.1920 Zlatno, okr. Poltár, Slovensko - 21.07.1986 Detva, Slovensko); Benický, Karol (bol český a slovenský fotograf, nakladateľ, designer, iniciátor humanitárnych projektov a cestovateľ. * 13.04.1940 Spišské Hanušovce, Slovensko - 02.08.2011 Praha, Česko); regionálne zbierky; Detva (Slovensko)